| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

citeren: eenduidig en natrekbaar

This version was saved 16 years, 5 months ago View current version     Page history
Saved by PBworks
on October 9, 2007 at 10:22:27 am
 

 

home | vorige | afbakenen > soorten bronnen> zoekingangen > zoekacties > selecteren > evalueren > citeren

 

Wat doe je met gevonden en goed bevonden bronnen? Uiteraard kun je boeken lenen, volledige teksten printen of (als PDF) opslaan op de harde schijf of je diskruimte op het universitaire netwerk (U-schijf). Maar voor verwerking in een eigen product nu of later zul je je bronnen misschien ook willen:

 

  1. Beheren. De gegevens (auteur, jaar, titel, bron, uitgever etc.) van de gevonden bronnen kun je op verschillende manieren vastleggen:
    1. Opschrijven of met copy/paste overnemen in een documentje of mailtje aan jezelf. Dit is makkelijk en het snelste als het gaat om een paar verwijzingen die je eenmalig nodig hebt.
    2. Vastleggen in een algemene applicatie als Excel of Access: overzichtelijk en wel geschikt voor grotere aantallen, maar met beperkte functionaliteit.
    3. Vastleggen in Refworks: een site die hier speciaal voor bedoeld is. Vanuit allerlei bestanden (Scopus, Omega, Google Scholar etc.) kan dat vaak met enkele clicks. Eenmaal in Refworks heb je vele mogelijkheden: ordenen in mapjes, doorklikken naar de full text (met de UBUlink) en vooral: citeren en volautomatisch genereren van een literatuurlijst in de gewenste opmaak zonder gegevens over te hoeven typen. Je Refworks account is wereldwijd beschikbaar en gegevens kun je delen met anderen. Maak direct een account bij Refworks en zie verder de Refworks support pagina. Er zijn ook alternatieven als Endnote (desktop software), Zotero (extensie voor de Firefox browser) of Connotea (webdienst).
  2. Citeren. Een belangrijk kenmerk van wetenschappelijkwerk is dat altijd duidelijk waarop uitspraken gebaseerd zijn. In alle studies krijg je aanwijzingen hoe dat precies te doen. In het algemeen is van belang te verwijzen naar je bronnen bij letterlijke citaten, maar óók bij eigen uitspraken die je grotendeels baseert op tekst of gegevens van anderen. Bij het citeren hoort een verwijzing in de tekst en opname van uitgebreide gevens van de bronnen in een literatuurlijst. De gegevens in de literatuurlijst moeten minimaal auteur, titel, publicatiejaar en tijdschrifttitel/jaargang/pagina's (bij artikelen) of uitgever (bij boeken/rapporten) bevatten. Bij websites is de exacte url (dus niet alleen domiennaam) en de datum van raadpleging van belang. De literatuurlijst moet altijd voldoende gegevens bevatten vor het weer terug kunnen vinden van de bronen. Ook is een eenduidige opmaak belangrijk, maar de preciese regels daarvoor verschillen per vakgebied.
  3. Delen. Wie samenwerkt wil graag ook bronnen samen gebruiken.
    • Heel effieciënt is het simpelweg openstellen en delen van een Refworks-map met verwijzingen. Iedereen kan daar vervolgens over beschikken en wie ook een Refwokrs account heeft kan die verwijzingen maklkelijk in het eigen account opnemen. Ook is het mogelijk een extra Refworks account te openen en dat samen te gebruiken: handig voor langdurige samenwerkingsprojecten.
    • Voor het delen en taggen van links naar sites en publicaties kun je ook gebruik maken van een van de gratis en open sites voor social bookmarkingCiteUlike (vooral voor publicaties) 2Collab (voor sites en publicaties) of del.icio.us (vooral voor sites). Dit zijn overigens ook sites die je kunt raadplegen om door anderen opengestelde overzichten van favoriete links en publicaties te zien. Dat is een prettige aanvulling op zelf zoeken.

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.