| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Refworks

Page history last edited by PBworks 15 years, 11 months ago

Wie snel en accuraat wil citeren, zonder al te veel zorgen bibliografieën wil maken, wie geen verwijzingen kwijt wil raken of deze zelfs wil delen met anderen heeft veel aan de tools op de site Refworks.com. Iedereen in de UU kan een account aanmaken bij Refworks. Vervolgens kun je daar overal gebruik van maken. Op de site van de bibliotheek staat een uitgebreide pagina met support voor Refworks, inclusief een lijst met aanwijzingen voor het downloaden van gegevens uit de meestgebruikte bestanden. Enkele belangrijke punten:

 

  1. Literatuurgegevens verzamelen en beheren is de meestgebruikte activiteit waarvoor je Refworks gebruikt. Vanuit veel bestanden kun je  met een paar clicks gegevens van een artikel of boek downloaden. Binnen Refworks kun je de informatie ordenen in mappen, van eigen tags voorzien, doorzoeken etc. Binnenhalen van de gegevens kan op drie manieren:
    • Veel bestanden (Scopus, Omega en Google Scholar bijvoorbeeld) hebben een zogenaamde direct export. Je vinkt in het bestand de publicaties aan en klikt op download of export. In Google Scholar kan het alleen met 1 artikel per keer. Google Scholar vereist ook dat je eerst in de voorkeuren/preferences Refworks als bibliografische tool selecteert. Met direct export springt de browser als het goed is en als je Refworks open hebt staan in een tweede venster daar vanzelf naar toe en haalt je verwijzingen binnen. Direct export werkt vaak beter met Mozilla Firefox als browser.
    • Als er geen direct export is (bijvoorbeeld bij de Catalogus UBU of Web of Science) maar het bestand wel de mogelijkheid biedt de gegevens van publicaties op te slaan volg je de zogenaamde save as & import methode. Kijk op de Refworks-supportpagina op de bibliotheeksite in welk format je moet opslaan en welk filter je moet gebuiken bij het importeren in Refworks. Soms kun je een iets verkorte procedure volgen door de gedownloade gegevens niet op de harde schijf op te slaan, maar direct in de browser te openen en de volledige hoeveelheid gegevens met copy/paste bij Refworks in het vak op de importpagina te zetten.
    • Als vanuit een bestand de gegevens van publicaties niet opgeslagen kunnen worden biedt Refworks nog een derde methode: Refgrab-It. Hiermee kun je zo goed en kwaad als het gaat bibliografische gegevens van een pagina 'scrapen' en met Refworks aanvullen. Dit werkt bijvoorbeeld aardig bij de internetboekhandel Amazon. Als het goed gaat scheelt het toch wat overtypwerk.
  2. Opgeslagen verwijzingen citeren en bibliografieën genereren is de meest tijdsbesparende functie van Refworks. Door samenwerking met de tekstverwerker Word kun je met een paar clicks een verwijzing in de tekst opnemen en als je klaar bent de lijst van aangehaalde literatuur genereren in een opmaak naar keuze. Hiervoor moet wel een kleine tool worden geïnstalleerd die zorg voort de communicatie tussen Word en Refworks: Cite-n-Write. Het starten van Cite-n-Write (via Start|Programs) geeft een simpele lijst van al je mappen met literatuurgegevens met knoppen om die te citeren in een openstaand Word-document.
  3. Mappen met je verzamelde literatuurgegevens delen: je kunt elk van je mappen beschikbaar stellen voor anderen en zelfs voor langduriger gezamenlijke projecten samen een extra account aanmaken waarvan je de inloggegevens met elkaar deelt. Beide mogelijkheden zijn erg handig voor groepswerk en gezamenlijke papers of artikelen.

 

Om problemen te voorkomen is het verder goed op de volgende punten te letten:

 

  • Na het op een universitaire computer aanmaken van een account op refworks.com, kun je Refworks ook thuis gebruiken. Gebruik hiertoe de links naar RefWorks op de UB-site onder 'digitae bestanden'. Dan werkt het importeren ook goed. Heel soms is het het handigste de zogenaamde groupcode te gebruiken die je bij aanmelden krijgt toegestuurd.
  • Om thuis RefWorks ook te kunnen gebruiken voor citeren en het maken van bibliografieën moet je ook nog Write-n-Cite installeren.
  • Gebruik voor downloaden naar Refworks vanuit de catalogus UBU vooralsnog liefst de Engelstalige versie van die catalogus. Problemen met de Nederlandstalige versie worden verholpen.
  • Gebruik bij voorkeur Mozilla Firefox als browser. Met Internet Explorer werkt direct export soms niet goed.
  • Soms werkt de direct export van Scopus naar Refworks niet bij gebruik van Internet Explorer als browser. Gebruik dan Firefox of sla de verwijzing eerst op en importeer deze vervolgens. 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.